אז הנה פוסט שלא קשור למחשוב ענן אבל מאד קשור למה שאני עושה ביום יום, בנוסף להתעסקות בעננים, פיתוח אינטרנט ומסחר אלקטרוני. ביום שבת בלילה אני ממריא ללוס אנג’לס, להשתתף בכנס שנקרא Imagine eCommerce, הכנס הראשון של Magento, פלטפורמת המסחר האלקטרוני שזוכה לפופולריות עצומה בשנים האחרונות.
Magento היא פלטפורמת מסחר אלקטרוני במודל Open Source, הקיימת במספר גרסאות (החל מגירסת ה – Community החינמית ועד ה – Enterprise לחברות גדולות) ומבוססת על PHP ושימוש מסיבי ב – Zend Framework. בגלל הפופלריות העצומה של שתי פלטפורמות הללו ועצם היותה Open Source, יכול כל מפתח PHP לקחת את הקוד של Magento ולהתאים אותו לצרכיו ולצרכי החנות אותה הוא מקים. המערכת כוללת מודולים רבים לניהול מסחר אלקטרוני, החל ממשק המשתמש לקונים עם אין סוף פיצ’רים (מוצרים אחרונים, השוואות בין מוצרים, עגלת קניות כמובן וכו’), דרך ממשק מנהל המאפשר שליטה מלאה על החנות ושליטה מלאה על המנהלים (לדוגמא, משתמש שיכול לעשות הכל לעומת משתמש שיכול רק לעדכן את הקטלוג), קטלוג מצורים מתוחכם (במקרים מסויימים מתוחכם מדי) ועוד. בנוסף לרשימה המכובדת של הפיצ’רים שבאים עם המערכת עצמה, Magento מתאפיינת בקהילת מפתחים ושותפים פעילה מאד. קהילה זו מפתחת אין סוף תוספים למערכת, חלקם בחינם וחלקם בתשלום ואין כמעט דרישה או צורך שלא תמצאו לו פתרון אחרי חיפוש קצר באתר של Magento או בגוגל. מהזוית הישראלית, קיימים תרגומים של הקהילה למערכת עצמה, לממשק הניהול שלה וחיבורים למערכות סליקה מקומיות (דוגמת טרנזילה), לזאפ ועוד.
את Magento פיתחו במקור שני ישראלים לשעבר שחיים ועובדים כבר שנים בלוס אנג’לס. בשנת 2001 הוקמה חברת Varien, שהיתה הבסיס למה שהפך כיום ל – Magento. החברה עסקה ביעוץ ובפיתוח של אתרי אינטרנט ובמהלך השנים בנתה מספר לא מבוטל של פלטפורמות מסחר אלקטרוני. במהלך הפרויקטים השונים, נולד הצורך לפתח פלטפורמת מסחר אלקטרוני אחידה, גמישה ונוחה לשימוש, על מנת לתת מענה לצרכי הלקוחות של Varien. כך למעשה נולדה Magento ומאז היא זוכה לפופולריות עצומה בעולם אפליקציות ה – PHP בכלל ומערכות מסחר אלקטרוני בפרט. מי שזוכר את OSCommerce, פלטפורמת המסחר האלקטרוני לשוק ה – PHP ששלטה לחלוטין בשוק זה, הולכת ומאבדת גובה במהירות מאז ש – Magento בסביבה. תראו איך נראה הגרף הבא הלקוח מ – Google Trends, על מנת להבין את השינוי בשוק זה בשנים האחרונות.
ההתקנה של Magento פשוטה מאד ואם הצלחתם בעבר להתקין Drupal, WordPress או כל אפליקציית PHP אחרת, רוב הסיכויים שלא תהיה לכם שום בעיה להתקין את Magento. כל מה שצריך זה מחשב שמריץ PHP (גם על Windows) ו – MySQL. אחרי ההתקנה תקבלו אפליקציה עובדת (ניתן להתקין Sample Data אם אתם רוצים לשחק קצת) אבל אני ממליץ בחום לקרוא בשלב זה את המדריכים ב – Wiki או לרכוש את ה – User Guide כי זאת לא מערכת פשוטה ואם החלטתם לנסות אותה, שווה להשקיע קצת זמן על מנת ללמוד איך עושים את זה נכון.
אם אתם לא נמנים על קהילת מפתחי ה – PHP או אם כישורי ה – PHP שלכם בסיסיים ביותר, לא ממולץ להתחיל להתעסק עם הקוד של Magento. העובדה שהמערכת היא Open Source לא אומרת שחייבים לגעת ב – Source! גם בלי לעלות לרמת הקוד, עדיין תוכלו לעשות המון עם הפלטפורמה. בדומה מאד ל – WordPress למשל, תוכלו להתקין תוספים, ערכות עיצוב ולשנות מאות הגדרות המשפיעות על מאפייני המערכת והתנהגותה. היופי של Magento הוא שניתן להגיע למצב של חנות עובדת ללא שום ידע או שינוי בקוד מאחורי הקלעים.
אם בכל זאת החלטתם להרים את מכסה המנוע, תגלו שחלק גדול מהשינויים, אותם ניתן לבצע בקוד של Magento, הם שינויים בקבצי קונפיגורציה (מבוססי XML) ולא ממש תכנות PHP. אם בכל זאת תהיו חייבים לפתח משהו שהמערכת לא תומכת בו כלל, יהיה עליכם לעבוד עם קוד מורכב למדי, כאמור מבוסס Zend Framework, מה שדורש הכרות מעמיקה עם כלי זה וגם אז עקומת הלימוד לא פשוטה. ממולץ מאד להשקיע זמן ולקרוא את המדריכים השונים על מנת להבין את הארכיטקטורה של Magento, אחרת התהליך יהיה עוד יותר ארוך. למתקדמים, ממולץ לחפש ברשת את אחד מעשרות המדריכים להאצת ביצועי Magento (מצגת קצת ישנה שלקחתי בה חלק בנושא ועוד מאמר קצת יותר חדש), ההבדל בביצועים שתקבלו הוא בסדרי גודל ולחנויות עמוסות זה מאד חשוב.
חייבים להגיד, Magento היא לא פלטפורמה “רזה”, נהפוך הוא. היא מאד כבדה, דורשת משאבי מיחשוב לא מועטים (בעיקר אם מדובר בחנות בינונית ומעלה, מבחינת תנועה וכמות פריטים בקטלוג), צריך ללמוד לא מעט על מנת להפיק ממנה את המקסימום הן בצד התפעולי (ממשק ה – Admin) ועוד יותר בצד הטכנולוגי. הצד השני של המטבע הוא פלטפורמה מקצועית לניהול מסחר אלקטרוני מא’ ועד ת’ וכל זה בחינם (כל עוד מסתפקים בגרסת ה – Community).
כאמור, Magento היא מערכת פופולרית מאד ובין החברות שהטמיעו Magento לאחרונה נמנות Lenovo, המפעילה את חנות המציאות שלה על Magneto, מותג הנעליים DC (האתר האוסטרלי) ולאחרונה הצטרפה GAP סין. זאת אמנם הקצפת של הלקוחות וסביר להניח שרובם משתמשים ב – Magento Enterprise אבל הם רק חלק קטן מאלפי הלקוחות (כולל Zend, החברה בה אני עובד), מכל הגדלים והתחומים שעושים שימוש בפלטפורמה זו.
הכנס בשבוע הבא בלוס אנג’לס הוא הכנס העולמי הראשון (היו רבים מקומיים, כולל בישראל) של Magento שהולך להפגיש לקוחות, שותפים ומפתחים ליומיים וחצי של הרצאות ומפגשים חברתיים. הכנס הוא Sold Out לחלוטין ועושה רושם שההענות הפתיעה אפילו את המארגנים. אמרנו כבר פלטפורמה פופולרית?
לא בטוח ש – Magento מתאימה לחנות שלכם, אבל אם אתם בוחנים פלטפורמות מסחר אלקטרוני, אני ממליץ לכם להקדיש זמן לבחון פלטפורמה זו. יש סיכוי יותר מסביר שזאת מערכת המסחר האלקטרוני הבאה שלכם.